09 Haziran 2023
2030 Yılında Popülerleşecek ve Değer Kaybedecek Gelecekteki Meslekler
Dünya, teknolojinin de etkisiyle değişmeye her geçen gün devam ediyor. Bu değişim; hem kültürü, hem sosyal hayatı hem de insan faaliyetlerini etkiliyor. Bunun en doğal sonuçlarından biri ise mevcut iş tanımlarının güncellenmesi oluyor. İş tanımları güncellenirken bir taraftan yeni meslekler doğuyor, bir taraftan da bazı meslekler önemini yitiriyor. Örneğin; dünya bundan 50 yıl önce yapay zeka kavramını duymamışken, bugün yapay zeka mühendisliği adında bir meslek tanımı bile yapılabiliyor. Siz de gelecekteki meslekler hakkında daha fazla bilgi edinmek için içeriğimize göz atabilirsiniz.
Gelecekte Popüler Olacak Meslekler
Uzmanlar, insan gücü gerektiren mesleklerin yerini giderek teknolojiye bırakacağına inanıyor. Bu durum da bir bakıma 2030 yılına kadar kasiyerlik gibi insan emeğine bağlı bazı mesleklerin yok olması anlamına geliyor. Peki gelecekte hangi meslekler ön plana çıkacak?
- Yapay Zeka Mühendisliği: Yapay zeka, 21. yüzyılın en önemli teknolojik yeniliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Bankacılıktan tekstile, inşaat sektöründen sağlık sektörüne kadar hayatın her alanında kullanım alanı bulan ve gittikçe yaygınlaşan yapay zeka teknolojisi, sunduğu fonksiyonel çözümler sayesinde gelecek için en iyi meslekler grubunun ilk sıralarında yer alıyor. Bu alanda gün geçtikçe daha fazla araştırmanın ve yatırımın yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda, yapay zeka mühendislerine duyulan ihtiyaç da ortaya çıkıyor.
- Robotik Mühendisliği: Her işin gün geçtikçe otomatize olduğu dünyamız, bu avantajı temelde robot teknolojisindeki gelişmelere borçlu. Birçok sektörde manuel yapılan işlerin yerini otomatik süreçlerin aldığı görülüyor. Artık üretim hatlarının yönetilmesinden sorumlu robotlar ya da ameliyatlarda yardımcı olarak kullanılan cerrahi robotlar sadece bilim kurgu filmlerinin konusu değil. Uygun yazılımın hazırlanması ile robotlar için görev tanımlamaları yapmak ve bu robotları farklı sektörlerde insan gücü yerine kullanmak, gelecekteki meslekler arasında yer alan robotik mühendisliğinin temel amacı.
- Veri Bilimciliği: Yapay zeka mühendisliği ve robotik mühendisliği kadar popüler olması beklenen diğer bir meslek ise veri bilimciliği olmaktadır. Aslında veri bilimciliği günümüzde de dijital platformlarda kullanılan bir uygulama. Ancak dijitalleşmenin devam etmesi, veri bilimciliğinin önemini de artırıyor. Verileri analiz eden, sınıflandıran, verileri kullanarak çıkarım yapan ve veri sonuçları ile karar vericilere destek olan veri bilimciler, gelecekteki meslekler içinde birçok farklı iş koluna da yön verecek.
- Blockchain Yazılımcılığı: Gelecekteki meslekler için yol gösterici olan teknoloji, para tanımını da etkiliyor. Kripto paralar günümüzde oldukça popüler ve hem yatırım hem harcama aracı olarak kabul görüyor. Kripto paraların yapısı ise merkeziyetsiz dağıtım sistemini temsil eden ev uçtan uca şifrelenmiş işlem takibi sunan blockchain teknolojisi üzerine kurulu. Üstelik Blockchain teknolojisinin kullanım alanı yalnızca kripto paralar değil. Değişen internet dünyası ile birlikte Blockcahin yazılımcılığının öneminin daha da artacağı düşünülüyor.
- Siber Güvenlik Uzmanı: Fiziksel platformların yerini alan dijital platformlar yanında bir tehdit de getirmektedir: güvenlik. "Dijital dünyada ne kadar güvendeyim?" sorusu, korsan saldırılarından, hack faaliyetlerine kadar birçok risk unsuru nedeniyle gündemden hiç düşmüyor. Bu durum da gelecekteki meslekler arasında yerini koruyan siber güvenlik uzmanlığının önemini ortaya koyuyor. En güncel güvenlik ağları ile dijital dünyada korunma vadeden siber güvenlik uzmanlığı gelecek yıllarda ihtiyaç duyulacak meslekler grubunda bulunuyor.
Gelecekte Kaybolacak Meslekler
Teknolojik gelişmeler sadece gelecek vadeden meslekler grubunu şekillendirmiyor, bir taraftan da karşımıza gelecekte yok olacak meslekler kavramını çıkarıyor. Teknolojiyi kullanmayan ve yalnızca insan gücüne dayalı birçok mesleğin 2030 yılına kadar popülerliğini kaybetmesi ya da tamamen geçmişte kalması bekleniyor. İşte bazı örnekler…
- Kasiyerlik: Kripto paralar, temassız ödemeler ve dijital ödeme platformlarının yaygınlaşması nakitsiz bir dünyanın kapılarını aralıyor. Fiziksel alışverişin yerini dijital alışverişe bırakmaya başlaması ve birçok sektörde kullanılan self-servis kasalar gelecekteki meslekler arasında kasiyerliği riske atıyor.
- Posta Taşımacılığı: Artık mektup devri kapandı demek yanlış olmayacaktır. Faturaların bile e-fatura şeklinde düzenlenmeye başladığı dünyamızda posta kutuları işlevini gün geçtikçe daha da yitiriyor. Buna bağlı olarak da posta taşıyıcılığı, diğer bir ifadeyle postacılık önemini hızla kaybediyor.
- Matbaacılık: Fiziki basımın tamamen elektronik kopyalarla ortadan kalkacağını söylemek iddialı olabilir. Ancak e-kitapların, e-dergilerin, e-gazetelerin ve diğer elektronik baskıların fiziki kopyalara göre hızlı bir şekilde arttığını söylemek yanlış olmaz. Bu da iş tanımı fiziki baskı hazırlamak olan matbaacılık mesleğinin popülaritesini düşürüyor.
- Tekstil İşçiliği: Tekstil malzemelerine günümüzde olduğu gibi gelecekte de ihtiyaç olacak. Ancak tekstil makineleri artık yalnızca insan emeğine bağlı değil. Otomatik üretim ve kontrol süreçlerinin yaygınlaşması, tekstil atölyelerinde her iş adımı için ayrı bir çalışan istihdam etme gerekliliğini ortadan kaldırıyor. Bu da tekstil sektörünün gereksinim duyacağı insan gücünü azaltıyor.
Teknolojik gelişmeler hayatın her alanında olduğu gibi geleceğin mesleklerini de kökten değiştiriyor. Gelecekte yok olmayacak mesleklerin ise teknolojinin insan faaliyetlerinin yerini dolduracak şekilde kullanılmasına izin verenler arasında olacağı tahmin ediliyor. Teknoloji ve dijital dönüşüm, gelecekteki mesleklerin şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor ve bu durum, bazı meslekleri geçmişte bırakırken yeni fırsatlar ve talepler ortaya çıkarıyor. Geleceğin mesleklerinde görev alabilmek ve bu değişime ayak uydurabilmek için, teknolojik gelişmelere uyum sağlamayı ve kendimizi sürekli güncel tutmayı unutmamalıyız. Günümüz dünyasının getirdiği yenilikler ile oluşan meslek grupları hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz, Pandemi sonrası çıkan / gelişen meslekler içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.