30 Ocak 2024

Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) Nedir? DBS ile Otomatik Tahsilat Nasıl Yapılır?

Finansal işlemlerin hızı ve kolaylığı, günümüz dünyasında her zamankinden daha önemli. Bu bağlamda DBS sistemi, işletmeler için vazgeçilmez bir araç. DBS açılımı “Doğrudan Borçlandırma Sistemi” olarak bilinir. Düzenli ödemelerinizi otomatik olarak yönetmenize olanak tanıyan DBS, hem zaman tasarrufu sağlar hem de ödeme süreçlerinizi daha verimli ve hatasız hale getirir. Peki, DBS ne demek ve faiz oranları ne kadar? Gelin detaylara göz atalım.

Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) Nedir? DBS ile Otomatik Tahsilat Nasıl Yapılır?

DBS Nedir?

Geniş bayi ve müşteri ağlarına sahip işletmeler için tasarlanmış hizmetlerden olan Doğrudan Borçlandırma Sistemi, firmalar için pek çok süreci otomatik hale getiren ve işleri kolaylaştıran uygulamalardandır. Özellikle firmaların, bayilerine ve müşterilerine yaptığı mal ve hizmet satışlarından doğan ödemelerin otomatik tahsil edilmesini sağlaması bu sistemin öne çıkan özelliklerindendir. DBS sistemi, firmanın muhasebe sistemleriyle entegre şekilde çalışır. Alacaklar, DBS sayesinde verimli şekilde yönetilebilir.

Ödeme süreçlerini daha verimli ve güvenilir hale getiren DBS sistemi ile firmalar, bayileri veya müşterileri tarafından yapılacak ödemeleri hem doğru zamanda hem de hatasız alabilir. Ana firmalara verilen diğer teminatlardan kaynaklanan mali yükleri azaltma, uygun koşullarda kredi imkanlarına erişim ve ödeme takibini kolaylaştırma gibi faydalarıyla DBS sistemi, firmalar ve bayiler için büyük avantajdır.

Doğrudan Borçlandırma Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Doğrudan Borçlandırma Sistemi, firmalara tahsilat açısından garanti sağlaması ile ön plana çıkar. Bu sistem, alacaklarını çeklere veya senetlere bağlamayan, müşteri sayısı fazla olan firmalar için önemlidir. Ödeme yapmayı kolaylaştırmak gibi temel işlevine ek olarak DBS, firmanın maddi süreçlerinin de iyi bir takipçisi olur.

tahsilattahsilat

Ana Firmalar için Avantajlar

Doğrudan Borçlandırma Sisteminin ana firmalar için öne çıkan önemli işlevleri şunlardır:

  • DBS, bayi tahsilatlarının tek bir hesap üzerinden toplanmasını sağlar. Böylece nakit akışını düzenli bir şekilde yönetmeye olanak tanır. Aynı zamanda tahsilat raporlarının takibi de kolaylaşır.
  • Muhasebe entegrasyonu, tahsilat süreçlerindeki hataları azaltarak iş yükünü ve takip maliyetlerini düşürür. Çek ve senetlerle ilgili maliyetler de bu sayede ortadan kalkar.
  • Sistem, borç ve iade faturalarının kolayca tanımlanmasına ve yönetilmesine imkan tanır.
  • Projeye dahil olan bayilerden alacakların zamanında ve hatasız bir şekilde tahsil edilmesini sağlar.

Bayiler için Avantajlar

Bayilere de bazı avantajlar sunan DBS sisteminin bayiler için önemli avantajları şu şekildedir:

  • DBS, ödemelerin takibini basitleştirir. Aynı zamanda bu süreçlerin yönetimi de kolaylaşır.
  • Kredi limitleri, mali sıkışıklıkların daha kolay atlatılmasına yardımcı olur. DBS ile bayiler, ana firmaya yapılacak ödemeler için özel kredi limitlerinden faydalanabilir.
  • Doğrudan Borçlandırma Sistemi, teminat mektubu için gereken komisyon maliyetlerinden kurtulma imkanını da beraberinde getirir.
  • Çek ve senetlerin takibinden kaynaklanan iş yükü ve maliyetler DBS ile azalabilir.
  • Kredilerde bayilere, teminatlara uygun şekilde indirimli faiz oranları da sağlar.

Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) Nasıl Kullanılır?

Hem pratik hem de verimli kullanım imkanına sahip olan DBS sistemine gerekli başvuruları bankanıza yapmanız için bazı gereklilikler vardır. Bankayla birlikte başvuru yaparken hem çalışma şekli hem de veri alışverişi gibi önemli konularda uygunluğun sağlanması gereklidir. Başvuru sürecini bankanızla tamamlayınca yeni bir süreç başlar.

Doğrudan Borçlandırma Sistemi için başlayan yeni süreçte banka size bir limit tahsis eder. Bu limit ile birlikte tüm ödemeler gerçekleştirilir. Kredi limiti kullanılarak yapılan ödemelerin belli geri ödeme süresi de vardır. Müşteri bazında değişkenlik gösterebilen limitler, faiz oranları ve ödeme süreleri, DBS sistemi limitinin daha kontrollü hale gelmesini mümkün kılar.

Doğrudan Borçlandırma Sistemi ile Otomatik Tahsilat Nasıl Yapılır?

Doğrudan Borçlandırma Sisteminde otomatik tahsilat, ödeme gününde DBS hesabı üzerinden gerçekleştirilir. Siz de DBS hesabı nedir öğrenmek ve hesap açmak için bankanıza başvurabilirsiniz. Otomatik tahsilat için ilk olarak firmanın hesabında ödeme için yeterli bakiyenin olup olmamasına bakılır. Eğer firma hesabında ödeme için yeterli bakiye varsa kredi limiti kullanılmaz. Ödeme, firma hesabından nakit olarak gerçekleştirilir.

Firmanın hesabında ödeme için yeterli bakiyenin olmaması durumunda kredi limiti devreye girer. Ödeme miktarı kadar kredi kullanılır ve banka ödemeyi bu şekilde aksatmadan gerçekleştirir. Sistemin en büyük avantajı olan otomatik tahsilat özelliği sayesinde gerekmedikçe sizi borçlandırmaz. Aynı zamanda ödemelerinizi de aksatmaz ve günü gününe gerçekleştirir.

DBS Limiti Nedir? DBS Faiz Oranları Ne Kadar?

Bankanın size sürecin en başında tanımladığı miktara DBS limiti adı verilir. Bu miktar, otomatik tahsilatlarda kullanılır. DBS limitiyle birlikte ödemelerinizi geciktirmeden yapabilirsiniz. Doğrudan Borçlandırma Sisteminde kredi limitleri müşteri bazında belirlenir. Bu aşamada bankalar, firmanın kredi notunu ve daha pek çok değişkeni hesaba katarak belirleme yapar. Süreç içerisinde DBS limitinin yükseltilmesi de mümkün olabilir.

DBS faiz oranları da limit gibi müşteri bazında değişkenlik gösteren unsurlardandır. Aynı zamanda DBS kapsamında kullandığınız miktarı kaç gün sonra geri ödeyeceğiniz, ödeme süresini geciktirip geciktirmemeniz gibi durumlar da DBS faiz oranlarının değişmesine neden olabilir.

Bayi ve müşteri ağı geniş olan firmalar için büyük öneme sahip olan bu sistem için siz de DBS başvuru işlemini Garanti BBVA ile gerçekleştirebilir ödemelerinizi daha kolay yapabilirsiniz.

Sayfayı Paylaş!

Sayfayı Paylaş!


En son eklenenler