09 Haziran 2023

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Nedir? Nasıl Alınır?

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, sunduğu girişimcilik destekleri ile çeşitli şartları karşılayan girişimcilerin yeterli finansmana ulaşması noktasında bir köprü rolü oynuyor. Diğer bir ifadeyle KOSGEB, burada aslında bir “melek yatırımcı” görevi üstleniyor. Kurumun sunduğu en önemli desteklerden biri ise KOSGEB Genç Girişimci Desteği. Genç Girişimci Desteği, belli yaş grubundaki girişimci gençlerin birçok yükünü hafifleterek işlerine daha fazla odaklanmalarına ve daha fazla büyümelerine destek oluyor. Vergilendirme ve Bağkur prim desteği konularında gençlere avantajlar sunan KOSGEB Genç Girişimci Desteği, hem gençlerin faaliyetlerini sürdürebilmelerine hem de istihdam seviyesini korumaya olanak tanıyor.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Nedir? Nasıl Alınır?

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Nedir?

KOSGEB Genç Girişimci Desteği, hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren genç girişimcilerin, faaliyetlerine daha kolay ve avantajlı bir şekilde devam edebilmesini sağlayan desteklerden biridir. Bu destek sayesinde gençler, ticaret hayatına daha iyi tutunabiliyor. Aynı zamanda yeni personel istihdamına da katkı sunuluyor. Bazı desteklerde KOSGEB tarafından verilen eğitimlere katılmak gerekiyor. Bu eğitimler kapsamında “Girişimcilikte temel kavramlar” ve “Girişimin etik temelleri” gibi çeşitli konularda bilgilendirmeler yapılıyor. Ek olarak, “E-fatura nasıl kesilir?” “Faturalandırma süreçleri nasıl ilerletilir?” gibi temel konularda da uygulamalar gerçekleştiriliyor. Böylece girişimciler, iş modeli için bilgi ve deneyim kazanma konusunda destekleniyor. KOSGEB Genç Girişimci Hibe Desteği ile uygunluk kriterlerini sağlayan girişimcilere belli oranlarda destek sağlıyor. Personel başına destek verildiği için bu destek ile yeni personel istihdamının kapıları aralanıyor.

KOSGEB Genç Girişimci Desteğinin Şartları Nelerdir?

KOSGEB Genç Girişimci Desteği şartları sağlayan girişimcilere veriliyor. Bu destekten yararlanmak için şu şartları sağlamak gerekiyor:

  1. En az 2 yıllık üniversite veya mesleki ve teknik lise mezunu olmak.
  2. Başvuru döneminin başlamasından bir önceki ayda mikro ve küçük işletmelerde çalışmamak.
  3. Son 3 yıl içinde zorunlu sigortalılık durumları haricinde 4A'lı prim gün sayısının 180'den fazla olmaması.
  4. 18-29 yaş arasında olmak.

Bu şartları sağlayan genç girişimciler, bazı özel durumlara da bakılarak KOSGEB Genç Girişimci Desteği kapsamına alınıyor. KOSGEB Genç Girişimci Desteği yaş sınırı açısından da büyük öneme sahip. 30 yaşından gün alan girişimciler bu destekten faydalanamıyor.

Genç Girişimci Bağkur Desteği Şartları Nelerdir?

KOSGEB Genç Girişimci Desteği kapsamında girişimcinin 1 yıllık Bağkur primleri devlet tarafından karşılanıyor. Bağkur primlerinin karşılanması için girişimcinin yukarıdaki şartları sağlaması gerekiyor. Şahıs şirketi açmak, 18-29 yaş arasında olmak gibi şartları karşılayan gençler, hem Bağkur desteğinden faydalanıyor hem de 3 yıl boyunca gelir vergisinden muafiyet hakkı kazanıyor. Bunun için elde edilecek kârın 75 bin TL'yi geçmemesi şartı da aranıyor.

KOSGEB Genç Girişimci Desteğini Kimler Alabilir?

KOSGEB Genç Girişimci kredi desteği alma hakkına sahip olan kişiler şunlardır:

  1. Gerçek veya tüzel kişi statüsüne sahip, kayıtlı ve aktif durumda mikro veya küçük ölçekli işletmesi olanlar
  2. Güncel beyannamelerde, sektörler tablosunda yer alan kodlardan birine sahip olanlar
  3. Asgari gelir hacmine ilgili yılda ulaşmış olanlar
  4. Kuruluş tarihi kriterlerini karşılayanlar
  5. TÜR deneyim belgesi alanlar
  6. Patent belgesi alanlar

KOSGEB Genç Girişimci Desteği alabilenlerin listesi dönemsel olarak açılan başvurularla değişebiliyor. Bu nedenle başvuru dönemlerinde ilgili mevzuat ve beyannameleri incelemek gerekiyor.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği KOSGEB nedir?

Genç Girişimci Desteği için Nereye Başvurulur?

KOSGEB Genç Girişimci Desteği başvuru işlemleri için başkanlık tarafından belirlenip yayınlanan takvimler takip edilmelidir. Takvimler doğrultusunda vergi daireleri üzerinden başvuru yapılabiliyor. Aynı zamanda İnteraktif Vergi Dairesi ile de Genç Girişimci Desteği programına başvuru yapmak mümkün oluyor. Başvuruların ardından değerlendirme işlemleri doğrultusunda sonuçlar açıklanıyor.

Genç Girişimci Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vergi daireleri veya İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden başvurular, yalnızca başvuru dönemleri içerisinde alınıyor. Bu esnada başvuru formlarında yer alan şu bilgilerin doldurulması gerekiyor:

  1. Başvuru sahibinin kimlik bilgileri
  2. Başvuru sahibi hakkında genel bilgiler
  3. İşletmenin sektörü, ölçeği ve kuruluş tarihi
  4. Başvuruya esas bilgiler
  5. Destek kapsamında tahmini harcama tutarı
  6. Destek kapsamında istihdam edilecek personel hakkında bilgiler

Bu bilgilerin doldurulmasının ardından başvuru formu beyan ediliyor ve başvuru işlemleri, gerekli diğer belgelerin beyanı ile tamamlanıyor.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Başvuru Süresi Ne Kadardır?

Genç Girişimci Desteği başvuru süresi genellikle KOSGEB tarafından ilan edilen mevzuat ve program bilgilendirme sayfalarında açıklanıyor. Bu doğrultuda Genç Girişimci Desteği süresi farklı yıllarda yapılan başvurulara ve uygulama esaslarına göre değişkenlik gösterebiliyor.
Program kapsamında başvuru süresini öğrenmek için başvuru dönemlerinde yayınlanan uygulama esaslarına ilişkin belgeleri dikkatle okumakta yarar var.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Ne Kadar?

KOSGEB Genç Girişimci Desteği, kesin onay işlemlerinin ardından başlıyor. Bu aşamada genç girişimciler, başvurdukları programa göre farklı desteklerden faydalanıyor. Mikro ve küçük işletmelere hızlı destek programları kapsamında her bir yeni istihdam için 125 bin TL veriliyor.

KOSGEB Genç Kadın Girişimci Desteği kapsamında verilen desteğin miktarı ise belli oranda artıyor. Geleneksel Girişimci Destek Programı kapsamında 65 bin TL'ye kadar ve İleri Girişimci Destek Programı kapsamında ise 375 bin TL'ye kadar destekten faydalanılabiliyor.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Yaş Sınırı Kaçtır?

KOSGEB Genç Girişimci Desteği'nden faydalanmak için belli yaş sınırlarını karşılamak gerekiyor. Bu yaş sınırı ise başvuru tarihinden itibaren 18 yaşından gün alınmamış ve 30 yaşını doldurmamış olunmasıdır. Yani, 18-29 yaş arasındaki şartları karşılayan herkes KOSGEB Genç Girişimci Desteği'nden faydalanabiliyor.
KOSGEB, sunduğu Genç Girişimci Destekleri ile belli yaş aralığında olan gençlerin istihdam edilmesini destekliyor. Gençlere, kendi işlerinin patronu olma şansı veren bu destekler, vergi muafiyeti ve Bağkur desteği gibi avantajları sayesinde genç işletmecilerin işlerine daha fazla odaklanmasına yardımcı oluyor. Böylece gençlerin ticaret hayatına atılmaları kolaylaşırken yaşadıkları endişe de büyük ölçüde azalıyor. KOSGEB kredileri sayesinde siz de işletmenize yönelik finansman destekleri ve avantajlardan faydalanabilirsiniz.

Sayfayı Paylaş!

Sayfayı Paylaş!


En son eklenenler