30 Ocak 2024
QR Kod Nedir, Nasıl Oluşturulur ve QR Kod Çeşitleri Nelerdir?
QR kod, günümüzde restoranlardan süpermarketlere ve hatta ödeme servislerine kadar pek çok yerde karşınıza çıkabilir. Yalnızca fizikî ortamlarda değil, bir sosyal medya profiline erişmek veya sevdiğiniz markanın sadık müşterisi olmak ve çok daha fazlası için QR kod kullanılıyor. Siz de son yılların en ses getiren ve işlevsel teknolojilerinden biri olan QR kod nedir merak ediyorsanız bu yazıda QR kod oluşturma ve aklınızdaki diğer tüm soruların detaylarını bulabilirsiniz.
QR Kod Nedir?
QR kod ne demek diye merak ediyorsanız öncelikle bu kısaltmanın açılımına göz atmak iyi bir fikir olabilir. Nitekim, İngilizce “Quick Response” anlamına gelen “Hızlı Yanıt” ifadesinin kısaltması olan QR kod, bilgi tutan özel bir barkod sistemini ifade eder. Barkodun daha yüksek bir versiyonu olan bu kod, aşağıdan yukarıya ve sağdan sola şeklinde siyah ve beyaz karelerin yer aldığı pikselli bir diziden oluşur. Yalnızca dijital bir cihaz aracılığıyla okunabilen bu özel kod sistemi, kullanıcının bilgilere anında erişmesini sağlar.
Başlangıçta teknoloji mühendislerinin üretim süreci boyunca arabaları takip etmeleri için tasarlanan sistem günümüzde kartvizitlerden menülere ödeme sistemlerinden sosyal medya hesaplarına kadar her yerde bulunur. Asahiro Hara tarafından 1994 yılında üretim sürecindeki araba parçalarını takip etmek için kullanılan QR kod günümüzde hem fiziki hem de dijital alanlarda bilgiye en hızlı şekilde erişmek amacıyla hayat kurtarıcı bir teknolojiye dönüşmüştür.
QR Kod Çeşitleri Nelerdir?
QR kod çeşitleri söz konusu olunca tasarım ve işlevsellik açısından farklı türde çalışan iki seçenek vardır. İşte QR kod çeşitleri!
- Statik QR Kod: Statik çeşitler, adından da anlaşıldığı gibi oluşturulduktan sonra sabitlenir ve düzenlenemez. Bu nedenle özellikle etkinlik biletlerinde veya toplu içeriklerde çalışan kimliği olarak tercih edilir.
- Dinamik QR Kod: Statik koddan farklı olarak dinamik versiyon oluşturulduktan sonra düzenlenebilir. Çünkü bu koda ait bilgiler kısa bir yönlendirilme URL'sinde depolanır. Bu kodlar statik koddan daha küçük yapıdadır ve genellikle basılı materyallere rahatça entegre edilebilir.
QR Kod Nasıl Oluşturulur?
Günümüzde son derece yaygınlaşan bir teknoloji olduğundan QR kod oluşturma son derece kolay ve pratik bir eylemdir. Çevrimiçi ortamlarda veya akıllı cihazlar üzerinde pek çok QR kodu oluşturabileceğiniz platform ve uygulama mevcuttur. QR kod oluşturucu web siteleri veya aplikasyonlar üzerinden iletişim bilgilerinizi, menünüzü, içeriklerinizi veya daha pek çok farklı bilgiyi paylaşmak için tek adımda QR kod oluşturabilirsiniz.
Bilgileri girdikten sonra QR kod oluşturucu platformların çoğunda "dinamik" seçeneğini görebilirsiniz. Paylaşmak istediğiniz bilgileriniz için dinamik QR kodunu kullanmak istiyorsanız bunu seçmeniz yeterlidir. Bazı oluşturucular, statik veya dinamik QR kodunu ücretsiz bir üyelikle kullanmanıza izin verir. Bazı uygulamalarda veya web sitelerinde ise ek ücretler yer alabilir. Uygulamayı kullanmadan önce ücretsiz bir QR kodu tasarlamanıza izin verip vermediğini göz önünde bulundurmanız gerekir.
QR Kod Nasıl Okutulur?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte QR kodları okutmak son derece kolaylaşmıştır. Çoğu akıllı telefonda kodu taramak için yerleşik kamera uygulamasını açmak yeterlidir. Akıllı telefonunuzla okutmak için cihazın kamerasını QR kodu üzerine tutmanız gerekir. Son derece basit bir adım olan bu süreçten sonra akıllı telefonunuz otomatik olarak tarama yapacaktır.
Ticari veya iş amaçlı gibi bazı durumlarda özel barkod tarayıcı cihazlar kullanmak daha pratik ve verimli olabilir. Hem zorlu depolar hem de genel amaçlı kullanıcılar için ihtiyaçlarınıza uygun barkod okuyucu cihazlar mevcuttur. Ancak günlük hayatta menüde, sosyal medyada, ödeme yaparken veya etkinliklerde QR kod okutmak için akıllı telefonunuz yeterlidir.
QR Kod Ne İçin Kullanılır?
QR kodları, işletmelerin müşterilerine ürün veya hizmetleriyle ilgili bilgilerine hızlı erişim sağlama ayrıcalığı tanıdığından pek çok farklı sektörde yaygın olarak kullanılır. İşte QR kodlarının işletme stratejilerinde uygulayabileceği bazı yollar.
QR Kod ile Menü
Özellikle Covid-19 sonrası temassız hizmet ihtiyaçlarının artmasıyla birlikte restoranların, kafelerin veya barların pek çoğu QR kod ile menü uygulamaya başlamıştır. Bu yöntemle müşteriler, içecek ve yiyeceklerini sipariş etmek için mekânın menüsüne hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlayan QR kodları kullanırlar. QR'yi akıllı telefonlarıyla tarayabilir ve temas kurmadan kolay bir şekilde siparişlerini verebilirler. Özellikle pandemi döneminde güvenilirlik imajı sağlayan QR kod menü, aynı zamanda daha az tüketim ve atık yönetimi açısından verimlilik yaratır.
QR Kod ile Etkinlik
Günümüzde sevdiğiniz bir sanatçının konserine veya tiyatro oyununa giderken fiziksel olarak herhangi bir bilet almanız gerek yok. QR kodları bir etkinliğe giriş yapabilmeniz için e-bilet oluşturarak, fiziksel anlamda biletinizi kaybetme olasılığını ortadan kaldırır. Etkinlik organizatörleri tarafından kapıda okutulan bu biletler, aynı zamanda israfı azaltma nedeniyle daha sürdürülebilir ve yeşil bir çözüm sunar.
QR Kod ile Ödeme
Temassız ödeme uygulamalarının artmasıyla birlikte QR kodlar ödeme yöntemi olarak daha fazla oranda tercih edilmeye başladı. Tüketiciler ister kredi kartlarıyla ister çevrimiçi hizmetleriyle ödeme yapsınlar, QR kodları kullanabilirler. Son birkaç yılda temassız ödemelerin kullanımının büyük oranda artmasına neden olan QR kod ile ödeme sistemleri, her geçen gün farklı sektörden pek çok işletmenin tercihidir.
Siz de işinizi büyütmek ve müşterilerinize daha iyi bir deneyim oluşturmak için Garanti BBVA’nın Fiziki POS ve CepPOS hizmetlerine başvurabilir, temassız veya QR kod ile anında ödeme ayrıcalıklarından yararlanarak çağı yakalayabilirsiniz.