30 Ocak 2024

Şirket Oluşturmadan E-Ticaret Yapmanın Avantajları ve Dezavantajları

Online alışverişin yaygınlaşmasıyla e-ticaret siteleri daha fazla kullanılmaya başlandı. Bu alanda yer almak isteyen, bireysel satış yapan kişilerin ve firmaların aklına ilk gelen ise e-ticaret nasıl yapılır sorusu. Bunun için öncelikle e-ticaret nedir kavramının açıklamakta fayda var. E-ticaret; ürün ve hizmetlerin internet üzerinden satışının gerçekleşmesini ifade eder. Hem müşteri hem de satıcı açısından kolaylık sağlayan bu alışveriş biçimi, birçok farklı avantajı da beraberinde getirir.

E- ticaret dünyası; fiziki mağazalarda vakit geçirmekten hoşlanmayanlar, ekonomik olarak en uygun ürün ve hizmeti satın almak isteyenler ve vergi yükümlülüklerini minimum seviyeye indirmek isteyen satıcılardan oluşur. Bu buluşma noktasının sağlıklı işleyebilmesi için e-ticaret altyapısı hazırlanmalıdır. Böylece alıcı ve satıcının beklentilerini karşılayan bir ortam sunulabilir.

Satışı gerçekleştirirken iki farklı yöntemi tercih edebilirsiniz. Bunlardan bir tanesi e-ticaret sitesi kurmak diğeri ise şirket oluşturmadan süreci yönetmektir. Her iki durumunda farklı avantaj ve dezavantajları bulunur. Konu hakkında fikir sahibi olmak isterseniz gelin detaylara bir göz atalım.

Şirket Oluşturmadan E-Ticaret Yapmanın Avantajları ve Dezavantajları

E-Ticaret Yapmanın Avantajları

Küçük ve yerel üreticiler şirket oluşturmadan kazanç sağlamayı hedefleyebilir. Aynı zamanda e-ticaret yapmanın avantajları şu şekilde açıklanabilir:

  • Evinizde sattığınız el emeği; yiyecek, hediyelik, süs eşyası, takı, dekorasyon malzemesi ve kıyafet gibi ürünleri sanayi tipi seri üretim yapabilen makinelerde hazırlamıyorsanız e-ticaret sitesi kurmak sizin için zorunlu değildir. Bunun için esnaf muafiyet belgesine sahip olmanız yeterli olur.
  • E-ticaret yapmak için yıllık kazancınızın yıl içinde geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmıyor olması gerekir. Bu sayede vergi indiriminden veya çeşitli muafiyetlerden faydalanabilirsiniz.
  • Evde hazırladığınız el yapımı ürünler seri üretime kıyasla daha az olacağı için depo kiralamanız gerekmez. Bu sayede depo kirası gibi ek ödeme kalemleri olmaz.
  • Şirketlerin sorumluluk ve yükümlülükleri kapsamında ödemek zorunda oldukları vergi kalemlerinden muaf olacağınız için sadece satış ve pazarlamaya konsantre olabilirsiniz.
  • Geniş kitlelere düşük maliyetlerle ulaşarak ölçümlemeleri kolaylıkla yapabilirsiniz. Geleneksel yöntemler, örneğin televizyon reklamları genellikle yüksek maliyetlidir ve etkinliklerinin ölçülmesi zordur. Dijital satış yapmanın getirdiği avantajlar arasında maliyet, hedef kitleye erişim ve ölçümlenebilirlik açısından daha etkili bir yöntem olması bulunmaktadır.

E-Ticaret Yapmanın Dezavantajları

İşe yeni başlayan firmalar, giderlerinin az kazançlarının fazla olmasını isteyebilirler. Şahıs veya limited şirket kurmadan ilerlemek istediğinizde karşılaşabileceğiniz dezavantajları aşağıda inceleyebilirsiniz:

  • Yeni bir girişime başlamadan önce e-ticaret nasıl yapılır konusunda araştırma yapıp bilgi toplamanız gerekir. Şirket olmadan e-ticaret yapmak istediğinizde, online alışverişin kalbinde yer alan mağazalarda ürünlerinizi sergileme şansınız olmaz. Daha küçük çaplı yerlerde satış yapabilirsiniz.
  • Büyük hayalleriniz varsa şirket sahibi olmadan bu hedefinize ulaşmanız biraz zor olabilir. Aynı zamanda kazançlarınızın artması için belirli bir markanızın olması da önemlidir. Bu durumda yasal süreçlere başlayıp şirket açmanız gerekir.
  • İşleriniz iyi gitmeye başladığında ve seri üretime geçmek istediğinizde e-ticaret şirketi kurmak bir zorunluluktur. Hem faturalandırma hem de vergi süreçleri için şirket hesabına sahip olmalısınız.
  • Bankalarla anlaşma yapmak için yasal belgelerinizi ibraz etmeniz gerekir ve şirketiniz olmadığında ödeme güvenliği ve diğer finansal konularda zorluk yaşayabilirsiniz.
  • Marka bilinirliği olmadan satış yapılması müşterinin aklında soru işaretleri uyandıracağı için ürünlerinizi alma kararını olumsuz etkileyebilir.
  • Şirket olmadan farklı küresel pazarlara girme ihtimaliniz de olmaz. Daha yerel satış yapmanız gerekir.
  • Online alışveriş yaparken müşterilerin güvenliğini sağlamak, hem işletmeler hem de tüketiciler için kritik bir faktördür. Bu nedenle, dikkatli olmak ve güvenli ödeme yöntemleri kullanmak son derece önemlidir.
tahsilattahsilat

E-Ticaret Sitesi Kurmak için Gerekenler Nelerdir?

Online alışverişin yaygınlaşmasıyla ürün veya hizmet satışı yapan kişilerin, fiziksel mağazalarını internet ortamına taşımaları önem kazanır. Bunun için bir internet sitesi kurarak ilk adımı atabilirsiniz. E-ticaret sitesi kurmak için gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • E-ticaret yapmak istediğiniz sektörü ve alanı belirlemekle başlayabilirsiniz.
  • Satmayı hedeflediğiniz ürünleri, kendiniz mi yapacaksınız yoksa satın mı alacaksınız sorusunu cevapladıktan sonra seçimlerinizi yapabilirsiniz.
  • Firmanızın markasını belirlemek en önemli konular arasında sayılır. Hedef kitlenizin sizi tanıması ve tercih etmesi için marka olmanız gerekir. Ürün veya hizmetinizi akla getirecek bir marka sayesinde hem bilinirliliğiniz artar hem de müşterilerinizin ilgisini çekebilirsiniz.
  • E-ticaret altyapınıza ilişkin kararları verip site tasarım süreçlerinizi başlatabilirsiniz.
  • Ürünlerinizi sitenize yerleştirdikten sonra kargo ve lojistik altyapı için gerekenleri hazırlamanız önemlidir.
  • Firmanızın tanıtımı ve pazarlama faaliyetlerine geçmekse işinizin son aşamasıdır.

E-ticaret sitesi kurmak amacıyla harekete geçmeden önce, “e-ticaret nasıl yapabilirim?” sorusunu yanıtlamanız gerekir. İşletmenizi sanal ortama taşımak başlangıçta zor gibi gelebilir. Firmanızı büyütmek ve gelecekte de varlığını sürdürmesini sağlamak için işletmenizi günümüz şartlarına entegre etmeniz önemlidir. Sonrasında e-ticarete nasıl başlanır gibi aklınızdaki diğer sorulara yanıt arayabilirsiniz.

Şirket oluşturmadan e-ticaret yapmak istediğinizde esnaf muafiyet belgesine sahip olmanız gerekir. Bu koşulları sağlıyorsanız bağlı olduğunuz ilçenin vergi müdürlüğüne başvurmanız yeterlidir. Bu belgeleri resmi olarak elde ettikten sonra ürünlerinizi e-ticaret sitenizde rahatlıkla satabilirsiniz. Satış sırasında gider pusulası kesme olanağı bulunur. Böylece yasalara uygun olarak çalıştığınızı ifade eden bu belgeyi, ürün ve hizmet satışından sonra müşterilerinize gönderebilirsiniz.

E-Ticaret Ödeme Yöntemleri

E-ticaret sitesi kurmak için gereken işlemler yapıldıktan sonra ödeme yöntemlerinin belirlenmesi gerekir. Online alışveriş sırasında tercih edilen e-ticaret ödeme yöntemleri; kredi/banka kartı, sanal kart, havale/EFT, alışveriş kredisi ve kapıda ödeme olarak sayılabilir. Bu alternatifler sayesinde müşterilerinize seçenek sunabilirsiniz. Kendileri için en uygun ve güvenli ödeme yöntemini tercih etme şansı, müşteri memnuniyetini de artıran bir unsurdur.

E- ticaret ödeme yöntemlerinden faydalanmak için şirket olmanız gerekir. Şirketinizi açtıktan sonra müşterilerinize farklı ödeme seçenekleri sunduğunuzda daha çok satış yapabilirsiniz. Bu kapsamda ilgili banka veya finans kuruluşunuzla irtibata geçerek ya da garantibbvapos.com.tr web sitesinden hızlıca Sanal POS talebinde bulunabilirsiniz. Garanti Sanal POS'un avantajlı komisyon oranları, ertesi gün ve bloke çalışma şekilleri, güvenlik, geniş e-ticaret ürün gamı, 7/24 destek ve kolay entegrasyon imkanlarına kolay başvuru ile tercih edebilir, müşterilerinizin ihtiyaçlarına uygun güvenli ödeme yöntemleri ile ödemelerinizi kolayca alabilirsiniz.

Sayfayı Paylaş!

Sayfayı Paylaş!


En son eklenenler