Kendi şirketini kurmak isteyenler için ekonomik anlamda büyük bir önem arz eden kredi, teşvik ve hibeler bankalar ve devlet tarafından desteklenir. Ekonominin büyümesi, yeni istihdam yaratılması ile işsizliğin azalması için bu destekler verilir. Katma değerli ürün ortaya koymak isteyen işletmelerin geliştirilmesi ve yeni şirketlerin açılabilmesi için farklı kategorilere ayrılan destekleme paketleri vardır.
İş yeri açma kredisi almak isteyenlerin AR-GE, teknolojik üretim, yerelleştirme ve uluslararasılaşma, iş geliştirme amacıyla bu desteklerden yararlanması mümkündür. Ayrıca sadece finansman desteği değil danışmanlık ve rehberlik de veren projeler vardır. Kendi iş yerini kurmak isteyenler için verilen teşvikler vade sayısı, faiz oranı, geri ödeme başlangıç tarihi gibi birçok konuda avantajlıdır. İş yeri açmak için devlet desteği almak ya da uygun faiz oranları ile banka kredilerinden yararlanmak istiyorsanız öncelikle hangi destek ürününün ihtiyacınızı ve işkolunu desteklediğini bulmalısınız.
Yeni İş Kurmak için Devlet Destekli Krediler
Kendi iş yerini açmak isteyen kadınlar, gençler, engelli ve eski hükümlüler dahil olmak üzere birçok insana devlet farklı destekler sağlar. Devlet Destekli iş kurmak için başvurabileceğiniz projeler vardır. TÜBİTAK, SYDV, Tarım ve Orman ve KOSGEB, İŞKUR kurumları ve kamu bankaları aracılığı ile bu projelere başvurabilir, uygun bulunmanız halinde farklı miktarlarda teşvik, hibe ve kredi alabilirsiniz. Zaten bir ticarethanesi bulunan esnaflar için de iş geliştirme amacıyla 14 farklı program ile destek verilir.
KOSGEB, 2022 yılında kendi iş yerini açmak için başvuran 18 yaşını dolduran gençlere büyük bir hibe desteği verir. İş koluna göre 65 bin TL ile 270 bin TL arasında hibe desteği sağlanır. KOSGEB aracılığı ile iş yerini açarken ihtiyaç duyduğunuz tüm gereksinimleri faizsiz hibe desteği ile tamamlayabilirsiniz. 14 farklı projesi ile ilk kez iş kuran ve işini geliştirmek isteyen tüm gençlere şartlara uyumluluk sağlandığı sürece hibe verilir. KOSGEB Performans Desteği de işiniz için başvurabileceğiniz Devlet Destekli Krediler arasındadır.
TÜBİTAK, 2022 yılında teknoloji odaklı projelere destek sağlayan ve üniversitelerde de sıklıkla tercih edilen kurumlardan biridir. Devlet desteğini alarak yeni ürün tasarlamayı içeren ve yenilikçi yaklaşıma sahip iş fikirlerine hibe sağlar. TÜBİTAK hibesi geri ödemesiz olduğu için avantajlıdır. 150 bin TL’ye kadar destek veren kurum her yıl iki defa ilan açar. Bu ilanlara başvuranlar arasından uygun bulunan projeleri destekleyerek gelecek için gençlerin arkasında durur. TÜBİTAK'ın destek verilmesine aracılık eden kurumlardan bazıları şunlardır:
- BiGG Atılım
- BiGG Entegre
- BiGG Garaj
- Gazi BiGG
- Star BiGG
- Ulukoza BiGG
- Girişimci Fabrikası
- Girişimci Rampası
- İstanbul Teknokent
- ODTÜ Teknokent
- TÜBİTAK Marmara Teknokent
SYDV (Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı), kaymakamlıklara bağlıdır. Bağlı bulunan vakıflar aracılığı ile kendi iş yerini açmak isteyen gençlere 15 bin TL’ye kadar sermaye verilir. Kursa katılmak, ayrıntılı proje sunmak ve kabul ettirmek gibi şartları olmadığı için alması nispeten daha kolay bir destektir. Tek gerekli olan başvurulan kaymakamlığın ve bağlı vakfın “İş Yeri Açma Kredisi” için özel bir bütçe ayrılması ve bunun tükenmemiş olmasıdır. Vakıf başvurusu ile dosya açtırmak, planlanan iş yeri için gider ve teklif mektupları dahil proje dosyası sunmak, 2 devlet memuru kefil getirmek başvuru şartlarıdır. Faizsiz devlet destekli kredi türü olduğu için geri ödemesi yapılır. 36 taksitle yapılan geri ödemeler kredinin alındığı tarihten itibaren 1. yıl dolduğu zaman başlar.
Tarım ve Orman Bakanlığı, kırsal yerleşimlerde iş kurmak isteyenler için destek verir. 18 ile 41 yaş aralığındakilere 30 bin TL geri ödemesiz hibe sağlar. Başvuru şartlarında başvuran kişi ve eşinin (evli ise) farklı bir işi olmamasını şart koşar. Yaşadığı köyde tarım ve hayvancılık işi ile geçimini sağlamak isteyen fakat birikimi olmayanlar için sunulan bir avantajdır. İŞKUR ve KOSGEB eski hükümlü ve engelli bireylerin hayata katılması, kendi iş yerini açabilmesi için hibe sağlar. İŞKUR hibesi 65 bin TL tutarına kadar çıkarak başlangıç için yeterli bir yatırımın kapısını aralar.
İş Kurmak İsteyenlere KOSGEB Kredileri
Devlet Destekli Kredi projeleri arasında hem en yüksek hibeyi vermesi hem de geniş çaplı kullandırım alanı olması nedeniyle en çok merak edilen KOSGEB’dir. KOSGEB teşvik ve hibeleri farklı iş kolları ve yatırımlara göre değişen oranlarda sunulur. Geçmiş dönemde Girişimcilik Destek Programı olarak verilen hibenin güncel adı “Girişimciliği Geliştirme Destek Programı olarak geçer. Yeni iş yeri ve şirket açmak isteyenler için iki farklı kategoride hibe verilir. Geleneksel Girişimcilik Destek Programı 65 bin TL, İleri Girişimcilik Destek Programı 270 bin TL geri ödemesiz destek sağlar.
Geleneksel Girişimcilik Destek Programı, 2 senelik program kapsamında KOSGEB tarafından desteklenen iş kollarına verilir. Tehlikeli sayılan mesleklerde sertifika sahibi olma şartı aranır. Özellikleri ise bu şekildedir:
- İş yeri açıldığı zaman program dahilinde olan herkese “Kuruluş Desteği” verilir. Gerçek kişiler için 5 bin, tüzel kişiler (sermaye şirketi) için 10 bin TL hibe sağlanır.
- İş yeri açıldıktan sonra “Performans Desteği” verilir. 1 – 12 ay arası 1. performans dönemi, 12- 24 ay arası 2. performans dönemi olarak adlandırılır. Bu dönemlerde en fazla 20 bin TL prim desteğine ek olarak; 30 yaşından küçük, engelli, kadın, gazi ve şehit yakını bireyler için 5 bin TL de ek hibe verilir. Ayrıca 5 bin TL destek tehlikeli iş kollarında sertifikası olanlara da verilir.
- 1. performans döneminde; 250 iş günü süren 1 yıllık döngüde tek çalışan için 5 bin TL, 2-3 işçi için 10 bin TL, 4-5 çalışan için 20 bin TL destek verilir. 2. performans döneminde de en fazla 20 bin TL olacak şekilde prim desteği verilir.
İleri Girişimcilik Destek Programı, imalat kategorisindeki öncelikli fikirlere hibe verir. Yurtdışından makine almak isteyenler için %75; Resmî Gazete Yerli Malı Tebligatı’na uygun makinelerde %90 oranında hibe verilir. Örneğin 300 bin TL yerli malı bir makinenin hibesi 270 bin TL ile en yüksek rakamdır.
KOSGEB İş Yeri Açma Şartları
KOSGEB aracılığı ile iş yeri açmak istiyorsanız başlangıç için başvuru yaparken bazı şartlar aranır. Hibe almaya devam etmek için de farklı şartları sağlamaya devam etmeniz beklenir. KOSGEB iş yeri açma şartları bu şekildedir:
- Daha önce KOSGEB desteklerinden faydalanmayan kişiler, KOSGEB desteğine uygun görülen iş kollarından biri için başvurabilir.
- Yasa dışı herhangi bir suç örgütüne üye olan ve yüz kızartıcı suç nedeniyle hapis yatan kişiler başvuru yapamaz. Ayrıca devlete vergi borcu olmaması gerektiğinden öncesinde varsa borç kapatılmalıdır.
- Okur yazar, T.C. vatandaşı, 18 yaşından büyük, hiçbir yerde çalışmayan birisi olmanız beklenir.
- KOSGEB kurslarına katılarak Girişimcilik Belgesi alınmalıdır. Yeterli KOSGEB Girişimcilik Belgesi için “NACE koduna göre eğitim almalısınız.
- “Geleneksel Girişimcilik iş kolları sadece bu alanda eğitim alarak sertifika sahibi olabilir. “İleri Girişimcilik iş kolunda atılım yapmak isteyenlerin Geleneksel ve İleri Girişimcilik olarak iki adet eğitim alması gerekir.
Garanti BBVA Yeni İş Kuranların Yanında!
KOBİ ihtiyaç kredisinden dış ticaret finansmanına nakdi ve gayri nakdi kredilerden ticari krediler ve proje kredilerine yeni işiniz için en uygun kredi Garanti BBVA’da.
İş yerini açtıktan sonra kredi ve banka kartları ile satış için ihtiyacınız olan Fiziki POS başvurusu işlemlerini Garanti BBVA İnternet Bankacılığı sayesinde online olarak yapabilirsiniz. Ayrıca e-ticarete atılmak ve işinizi dijitale taşıyarak geliştirmek istiyorsanız, güvenli Sanal POS başvurusu yapmayı da unutmamalısınız.